Programmet 2025
Dag 2, 11. februar:
Lyntaler (som foregår dag 2). Dette er korte foredrag fra utstillerne under tema
Tilbake til fremtiden:
Hvordan ser leverandørene for seg stikkerens hverdag om 5 år? Og enda lenger rem i tid? Hvordan vil dere løse stikkerens utfordringer da?
10:30
NavVis
Do we still need the Surveying education going forward?
With the ease of use of new technology and instruments on the survey market.... Do we then still need to have 3-5 year long surveyor education, to be able to deliver good and trustworthy data?
10:37
Propeller Aero
Map Your Next Move - The Revolution of Self-Serving Surveying Data
Imagine a future where the challenges of fragmented data and disconnected teams are a thing of the past. In this session, we’ll explore how integrating geospatial data into a single, accessible hub will redefine workflows. We’ll discuss how these advancements enhance collaboration across project teams, enabling every stakeholder to access the right data at the right time. By breaking down silos and simplifying data workflows, surveyors can contribute to smoother project execution and better outcomes for everyone involved. Join us to explore how survey technology will solve the challenges of surveyors today - and beyond.
10:44
Volue
Fra kontrollør til orkesterleder
I fremtiden er ikke stikkeren en som "går ut og måler" – de er eksperten som sikrer at prosjektene leveres presist, effektivt og bærekraftig. Stikkeren blir anleggsbransjens dirigent, og teknologien spiller instrumentene
10:51
Norgeodesi
Hvordan kan teknologien påvirke arbeidshverdagen til landmåleren i fremtiden?
Landmålingsverktøy blir mer tilgjengelig for alle på byggeplassen. Våre visjoner for hvordan dette kan lette arbeidet og befeste rollen til landmåleren som en tilrettelegger og fagekspert.
10:58
Leica Geosystems
Stikningsevolusjon – en ønskeliste for fremtiden
Med den rasende utviklingen vi har sett de siste årene stilles det stadig større krav til både stikningsingeniører og utstyrsleverandører. La oss ta en kvalifisert titt inn i spåkulen og synse litt om fremtidens stikningshverdag.
11:05
Geodata
Alle informasjon tilgjengelig, hele tiden, over alt - Du finner det i kartet
Vi ser en rivende utvikling på digitalisering på bygg og anleggsplasser Norge. Informasjonsmengden er kompleks og omfattende. Allikevel forventes det både av entreprenører og byggherrer at man skal kunne finne all informasjon, og man skal kunne forstå denne informasjonen. Den flaten som er best egnet til fremstilling informasjon fra myriader av systemer, er den geografiske. Alle innvolverte, fra CEO til maskinfører, fra byggherre til innbygger, skal kunne ta utgangspunkt i et kart og deretter finne den informasjonen man trenger. Dette er i ferd med å bli realisert allerede i dag, og innen noen år, tror vi dette vil være utgangspunktet for å finne, og dele informasjon i de fleste bygg- og anleggsprosjekter med en viss størrelse. Vi i Geodata gir et kort overblikk over de teknologiske muligheter som finnes i dag og hvordan disse kan anvendes i fremtiden.
11:12
Skanska
Datafangst og tilrettelegging av data for produksjonsoppfølging i anleggsprosjekter. FalkEN
Geomatikeren vil i årene framover få en viktigere rolle med datafangst for produksjonsoppfølging. Skanska Survey gir deg datafangst av prosjektenes tilstand i periodiske intervaller og/eller i sanntid. Skanska Digital gir deg live produksjonsdata og kobler dette sammen reality capture data via plattformer som YM-portalen FalkEN.
11:19 Vi går til lunsj.
Dag 1, 10. februar
Samtaler - kl.14:15-15:00
Hvordan er det å være stikker i dag? Eller er geomatiker mer riktig å si? Det brukes flere begreper om hverandre, selv om arbeidsoppgavene og ansvarsområdene er både ulike og like. En ting vi alle deler er økt arbeidspress, noe som kan føre til mer press og travlere dager.
Hvordan strukturerer vi dagene våre best?
Hvordan benytter vi oss av verktøy på beste mulig måte.
Hvordan ruster vi vår egen hjerne og mentale helse til å håndtere press og stress, uten å bli syk?
Hvordan er det å være kvinne i bransjen?
Hvordan håndtere å plutselig ha blitt stikningsLEDER?
Stikningskonferansen er en arena hvor i flytter oss bort fra arbeidsplassen for å dele erfaring, kunnskap og gi hverandre tips. Tips til hvordan vi kan se utfordringer fra andre vinkler, tips til hvordan håndtere oppgaver på en annen og kanskje bedre måte, tips til hvordan vi kan utnytte digitale verktøy mer effektivt. Og, den gir oss et nettverk slik at vi sammen gjør hverandre bedre og sterkere. Den gir deg muligheten til å høre hvordan andre håndterer sine jobber og oppgaver, en kunnskap om gir deg trygghet til å vite at det du gjør er bra - eller den gir deg en pekepinn på hvilken kunnskap du bør utvikle. Leverandørene er til stede for å gi deg tips om beste bruk - her møter du alle på en gang.
Etter lunsj på dag 1 arrangerer vi samtaler. Du kan velge hvilken du vil delta i. Samtalene dreier seg rundt stikkerens hverdag og utfordringer. Sammen skal vi hjelpe hverandre til å finne gode løsninger.
Veien videre er vi litt åpne om - kanskje vokser det et nettverk ut fra dette. Kanskje tar vi samtalene og tema videre, i utvidet form, med oss til Stikningskonferansen 2026. Kanskje via webinarer underveis.
Fire grupper med hvert sitt tema. Du velger selv hvilken du vil være med i.
Og så gjennomfører vi samtaler i 45 minutter.
Samtale 1:
Stikker på prosjekter.
Hvordan forholde seg til dager som ikke lar seg så lett planlegge. Og du forventes å vite alt. Hva nå? Når planen sprekker – hvordan håndterer du uforutsigbare dager?
Som stikningsingeniør på prosjekter vet du at ingen dag er helt lik den forrige. Noen ganger stemmer ikke tegningene med virkeligheten, utstyret oppfører seg ikke som forventet, eller du får spørsmål du umulig kunne forutse. Likevel forventes det at du har svarene – raskt og presist. Så hva gjør du når dagen ikke lar seg planlegge like enkelt som et koordinatsystem? Hvordan navigerer du i usikkerhet og sikrer at arbeidet fortsatt blir riktig og effektivt?
Målet med denne seansen er å sammen ha en samtale i felleskap rundt utfordringer og løsninger.
STIKKORD:
• Uforutsigbarhet
• Fleksibilitet
• Problemløsning
• Rask tilpasning
Moderator: Katrin Johannesdottir, VDC Metrics
Samtale 2:
Hvordan er det egentlig å være kvinne i anleggsbransjen?
Hvordan er det å være kvinne i en bransje som tradisjonelt har vært mannsdominert? Møter man andre forventninger? Får man de samme mulighetene? Og hvordan kan vi skape en kultur der kompetanse og erfaring er uavhengig av kjønn? Mye har endret seg, men hvordan står det til nå?
Målet med denne seansen er å sammen ha en samtale i felleskap rundt utfordringer og løsninger.
STIKKORD:
• Kjønnsbalanse
• Likestilling
• Muligheter
• Uvane eller ukultur
Moderator: Birgitte Schumacher, GeoForum
Samtale 3:
Stikkers hverdag – Kjekt, men krevende: Ny teknologi på godt og vondt
Ny teknologi og moderne utvikling har revolusjonert mange aspekter av stikningsfaget, og gjort jobben både raskere og mer presis. Men samtidig med fordelene kommer også utfordringer. Hvordan tilpasser man seg stadig nye verktøy og systemer, samtidig som man opprettholder kvaliteten på arbeidet? Er teknologiske fremskritt en hjelp eller en ekstra belastning i den hektiske hverdagen på prosjektene?
Målet med denne seansen er å sammen ha en samtale i felleskap rundt utfordringer og løsninger.
STIKKORD
• Dataflyt
• Teknologiutvikling
• Stressmestring
• Effektivitet
Moderatorer: Even Sellevoll, Norgeodesi og Inger Vikan, Volue
Samtale 4:
Stikningsleder – Ledelse i praksis: Rolleforståelse og de vanligste utfordringene
Som stikningsleder har du en nøkkelrolle på prosjekter, men med det følger et stort ansvar. Hvordan forholder du deg til både andres forventninger og dine egne? Hvordan kan du best navigere i denne lederrollen, der balansen mellom å være teknisk spesialist og leder kan være utfordrende? Når du plutselig står i en lederposisjon, kan hverdagen endre seg drastisk. Hva skjer når du får ansvar for et team, og hvilke utfordringer møter du oftest?
Målet med denne seansen er å sammen ha en samtale i felleskap rundt utfordringer og løsninger.
Når du skal nå diskutere dette, ta utgangspunkt i stikkordene:
• Lederskap
• Rolleforståelse
• Teamledelse
• Ansvar
Moderator: Dirk Niemann, NCC